czwartek, 28 maja 2015

Strogonow ala Snejk

Co potrzebujemy? 


  • 0.5 kg mięsa wołowego (ja użyłem pręgi wołowej ale może być również każda inna część albo też nawet wieprzowina czy drób - wychodzi doskonale, zmienia się tylko czas gotowania)
  • passata pomidorowa - jakieś 0.6 litra
  • pieczarki - ja lubię dużo
  • trochę mąki do zagęszczenia
  • 1-2 papryki
  • 1-2 cebule
  • bulion moze byc w kostce
  • przyprawy


Jak działamy ?


  1. mięso kroimy w kostkę , obtaczamy w mące i podsmażamy. wrzucamy do gara
  2. szklimy cebulkę. wrzucamy do gara
  3. zalewamy mięso wodą (żeby pływało), dodajemy kostkę rosołowa, dusimy na średnim ogniu. 
  4. kiedy mięso już będzie miękkawe wrzucamy paprykę pokrojona w paseczki i pieczarki w plastrach (lepsze duże plastry niż mniejsze)
  5. dodajemy passatę pomidorową
  6. dusimy do miękkości mięsa
  7. jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka na końcu zagęszczamy lekko mąką. Ale należy pamiętać że to bardziej gęsta zupa niż np zawiesisty gulasz
  8. doprawiamy sola, pieprzem , ja dodałem jeszcze w trakcie gotowania łyżeczkę ostrej węgierskiej pasty paprykowej. jak kto lubi. ja lubię na ostro.
  9. jemy. można same, można z chlebem lub np z kaszą (jeśli zrobimy gęstsze)