blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie.
Co potrzebujemy :
1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część)
2-3 cebule
smalec (2-3 łyżki)
6 ząbków czosnku
3 łyżki papryki słodkiej w proszku
pomidory w puszce
3 czerwone papryki
bulion warzywny (około 1.5 litra)
liść laurowy
2 marchewki
4 ziemniaki
majeranek
pasta paprykowa węgierska ostra
sól, pieprz
Jak robimy?
zjadlbym.pl
Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie.
Co potrzebujemy :
1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część)
2-3 cebule
smalec (2-3 łyżki)
6 ząbków czosnku
3 łyżki papryki słodkiej w proszku
pomidory w puszce
3 czerwone papryki
bulion warzywny (około 1.5 litra)
liść laurowy
2 marchewki
4 ziemniaki
majeranek
pasta paprykowa węgierska ostra
sól, pieprz
Jak robimy?
- Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę.
- Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut
- Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy
- Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie)
- Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie.
- 20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki i majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
- Gotowe :)