wtorek, 24 maja 2016

Ostre kremowe curry z batatami i kurczakiem

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Uwielbiam tego typu kuchnię ale te danie wyjatkowo podeszło mi. Ostre, ale też nie palące i z bogactwem smaków. I ze względu na bataty bardzo sycące. Jesli ktoś lubi kuchnię hinduską / tajską / lankijsko / nepalską (to jakiś fusion tak mi się zdaję) to polecam zdecydowanie spróbować. A robi się je wbrew pozorom bardzo prosto (całość około 40-45 minut myślę ze starczy)

Fotka niezbyt zachęcająca (ale nie potrafię robić fotek) ale danie jest naprawdę rewelacyjne!

Co potrzebujemy :

  • 0.5 kg piersi z kurczaka
  • 0.5 kg batatów 
  • 1-2 papryczki czilli (ja użyłem czuszki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 100-150 ml passaty pomidorowej
  • olej kokosowy (najlepiej ale myślę że nada się kazdy)
  • puszka duża mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki imbiru w proszku (wg oryginalnego przepisu świeży ale nie miałem)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka tymianku
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 lyżeczka mielonego cynamonu
  • sól
  • ew natka pietruszki i kolendra do podania

Jak robimy :

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, bataty również
  2. Kurczaka suszymy i marynujemy w mieszance soli, pokrojonej drobno czilli, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawiamy na godzine.
  3. Gdy już się zamarynuje smażymy go na oleju kokosowym przez 10 minut, a następnie dodajemy bataty i smażymy dalej na srednim ogniu przez kolejne 10 minut. 
  4. Dodajemy kardamon, kumin, tymianek i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut kolejne.
  5. Zalewamy mleczkiem kokosowym, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut - kontrolowac czy bataty są miękkie. 
  6. Dodać passatę pomidorową i gotować aż sos zgęstnieje. 
  7. Gotowe, Podajemy z ryżem. Można posypać natką i kolendrą przy podaniu (jeśli lubimy).




niedziela, 22 maja 2016

Przepis na guacamole

guacamole
blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Przepisu nauczyła mnie siostra która nauczyła się go od rodowitych meksykanów . Prosty, szybki i pyszny. Wiem że wariacji guacamole jest wiele, ale ta jest wyjątkowo prosta.






Co potrzebujemy?

  • 2 dojrzałe awokado
  • pół czerwonej cebuli
  • mały pomidor (lub pół większego)
  • troszkę soku z cytryny
  • ew. mleko


Jak robimy?

  1. Awokado obieramy, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy. Jeśli jest zbyt twarde możemy dodać trochę mleka. Łatwiej da się rozgnieść na miazgę
  2. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i pomidor
  3. Wyciskamy trochę soku z cytryny do smaku.
  4. Doprawiamy solą.
  5. Gotowe. Podawać jako dip do np nachosów ale świetnie tez nadaje się jako dodatek do kanapek czy burgerów.