środa, 8 czerwca 2016

Prosty gulasz wołowy

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl




Gulasz wołowy. Podawany najlepiej z kasza gryczaną. Klasyka polskiej kuchni, smaczny i prosty do zrobienia. Jedni wolą gęstszy, inni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym.

Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę.

Co potrzebujemy:


  1. pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach)
  2. 2 cebule
  3. 1-2 papryki
  4. 2 marchewki
  5. trochę mąki
  6. mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy to np kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek,
  7. liśc laurowy
  8. koncentrat pomidorowy (niekonieczny)


Jak robimy?


  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu i wrzucamy do garnka
  2. Mięso kroimy w kostkę (jesli nie jest pokrojone), opruszamy mąką i smażymy na oleju tak aby zarumieniło się. Wrzucamy do garnka
  3. Paprykę kroimy w paski, marchewkę w talarki lub pół talarki i dorzucamy do garnka
  4. Podlewamy szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu aż wołowina będzię miękka
  5. Gdy mięso będzie już miekkie (godzina - półtorej), doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem i ew dodajemy łyżkę-dwie koncentratu (ale nie jest to konieczne). 
  6. Jesli w trakcie duszenia odparowało za dużo płynu można go podlać delikatnie wodą. Tak aby uzyskać oczekiwaną konsystencję.


Ja podaję z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smaczonego.