blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
W różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie).
Co potrzebujemy?
Jak robimy?
zjadlbym.pl
W różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie).
Co potrzebujemy?
- pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej)
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 cebula
- pomidory w puszce - raz
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry (ale nie takie żółe najprostsze tylko prawdziwa mieszanka. do nabycia np w sklepach z żywnością azjatycką. jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny)
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki cynamonu
- cytryna
- olej
- 3 liście laurowe
- sól
- pół łyżeczki gorczycy
Jak robimy?
- marchewkę obieramy i kroimy w krążki. cebulę kroimy w kostkę, papryczki i czosnek szatkujem na małe cząstki.
- rozgrzewamy na patelni olej i gdy się rozgrzeje wrzucamy na niego gorczycę i trzymamy do momentu aż nie zacznie skakać. wtedy dorzucamy cebulę, czosnek i papryczki chilli.
- gdy cebula się zeszkli dorzucamy liście laurowe, curry, kumin, cynamon. po chwili dorzucamy marchewkę i smażymy 2 minuty aż uwolnią się aromaty z przypraw. jak ktoś lubi polecam podostrzyć jeszcze np papryką chilli w proszku.
- wrzucamy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie
- gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe
- podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach i próbujemy wielu smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz