wtorek, 1 marca 2016

Zupa z soczewicy czerwonej z kiełbasą

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Gęsta, rozgrzewająca, pyszną. Troche jaka fasolowa/grochowa, ale też smak lekko inny. Lepiej smakuje niż wygląda :)



Co potrzebujemy


  • 2 kawałki kiełbasy (ja użyłem podwawelskiej ale każda się nada, byle nie za słona)
  • 200 gram soczewicy czerwonej (wolałem dac więcej aby zupa była gęstsza)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • puszka pomidorów w zalewie
  • kostka rosołowa lub bulion (około litra)
  • liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz


Jak robimy?

  1. Soczewicę zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na pół godziny.
  2. Warzywa kroimy jak lubimy (kostka, plasterki) . Cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki lub pół plasterki
  3. Kiełbasę obsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy warzywa, a po 5 minutach soczewicę i pomidory. Smażymy kilka minut często mieszając.
  4. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy rosołem/bulionem , dodajemy po około 3 ziarnek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusimy około 40-50 minut. Gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz