poniedziałek, 20 lipca 2015

Kasza bulgur z warzywami

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl


Danie proste i smaczne. Zrobienie go to tyle co ugotowanie kaszy (choć to akurat chwilkę trwa). Ni to danie główne ni sałatka. Można je modyfikować i dodawać własne ulubione warzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?).

Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie.

Co potrzebujemy?


  • około 250g kaszy bulgur
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka słodkiej kukurydzy złocistej
  • 400 gram pieczarek
  • kostka rosołowa/bulion
  • sól, pieprz
  • łyżka masła


Jak robimy :


  1. Najpierw szykujemy sobie pieczarki. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe). Podsmażamy chwilę na małej ilości oleju/oliwy. Odstawiamy.
  2. Kaszę płuczemy , rozpuszczamy w garnku łyżkę masła, na to wrzucamy kaszę, mieszamy i  dosłownie chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i  następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko podlewamy bulionem delikatnie.
  3. Dorzucamy do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę, mieszamy, przykrywamy garnek ręcznikiem papierowym i następnie pokrywką i zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut. 
  4. Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i gotowe.  Można jeść samo, można dać jako dodatek do mięsa. Ja jem samo bez sosu ale pewnie z jakimś mięsnym lub grzybowym sosem byłoby jeszcze lepsze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz