blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Co potrzebujemy (na dwie osoby)
Jak robimy ?
zjadlbym.pl
Co potrzebujemy (na dwie osoby)
- 50-75 dag mrożonych krewetek - im większe tym lepsze. Najlepiej te ugotowane już żeby się za bardzo w obieranie nie cackać. Koktajlowe raczej się nie nadadzą (choć można spróbować)
- duża łyżka masła
- łyżeczka oliwy z oliwek
- białe wytrawne lub półwytrawne wino do podlania
- czosnek – 2-3 ząbki (choć dawałem i więcej i było ok)
- pieprz , sól
- poszatkowana natka pietruszki – garść
- bagietka
Jak robimy ?
- na dużej patelni roztopić masło i dodać oliwę – nie spalić!!
- jak masło się tylko roztopi natychmiast wrzucić krewetki (rozmrożone, obrane z ogonków i osuszone!)
- po chwili dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i obracamy krewetki. chwilę smażymy.
- dolewamy wino, około pół szklanki
- solimy i pieprzymy i redukujemy powstały sos
- jak sos lekko zgęstnieje i się zredukuje wrzucamy pietruszkę, mieszamy i dosłownie po minucie zdejmujemy z ognia
- podajemy z bagietką pokrojoną na kawałki, wybieramy nią sosik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz