środa, 1 lipca 2015

Krewetki w sosie winno-pietruszkowym

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Co potrzebujemy (na dwie osoby)


  • 50-75 dag mrożonych krewetek - im większe tym lepsze. Najlepiej te ugotowane już żeby się za bardzo w obieranie nie cackać. Koktajlowe raczej się nie nadadzą (choć można spróbować)
  • duża łyżka masła
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • białe wytrawne lub półwytrawne wino do podlania
  • czosnek – 2-3 ząbki (choć dawałem i więcej i było ok)
  • pieprz , sól
  • poszatkowana natka pietruszki – garść
  • bagietka


Jak robimy ?


  1. na  dużej patelni roztopić masło i dodać oliwę – nie spalić!!
  2. jak masło się tylko roztopi natychmiast wrzucić krewetki (rozmrożone, obrane z ogonków i osuszone!)
  3. po chwili dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i obracamy krewetki. chwilę smażymy.
  4. dolewamy wino, około pół szklanki
  5. solimy i pieprzymy i redukujemy powstały sos
  6. jak sos lekko zgęstnieje i się zredukuje wrzucamy pietruszkę, mieszamy i dosłownie po minucie zdejmujemy z ognia
  7. podajemy z bagietką pokrojoną na kawałki, wybieramy nią sosik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz