wtorek, 7 lipca 2015

Ośmiornica z ryżem i sosem pomidorowym (ośmirniotto)

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Co potrzebujemy?


  • 1 mrożona ośmiornica
  • 2-3 cebule
  • papryka chilli
  • liśc laurowy, sól, czosnek,
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 torebki ryżu
  • cytryna
  • pietruszka


Co robimy


  1.  Ośmiornicę wrzucamy do garnka, dodajemy 1 dużą cebule w całości, paprykę chilli i kilka listków laurowych oraz łyżka - dwie oliwy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy cebula zrobi się miękka.
  2. Resztę cebuli , czosnek siekamy drobno. Szklimy na oliwie i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy 5-10 minut.
  3. Odcedzamy ośmiornice, czekamy aż się trochę ochłodzi i kroimy na kawałki.
  4. Jakieś 500-700 ml wywaru z ośmiornicy dolewamy do do sosu i czekamy aż zacznie się gotować. Wtedy dodajemy ryż, doprawiamy solą i gotujemy aż ryż zrobi się miękki i wchłonie większość płynu. 
  5. Kiedy ryż z sosem sa gotowe , dodajemy osmiornicę i gotujemy jeszcze kilka minut.
  6. Podajemy z pietruszką i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz