blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Pyszna wątróbeczka. Można ją kochać albo nienawidzić. Większość nienawidzi, ja kocham. Mi naprawdę smakuje i jam jako przysmak a nie jako zwykłe danie. Grunt ją dobrze zrobić. I powiem Wam jak.
Co potrzebujemy :
Jak działamy?
zjadlbym.pl
Pyszna wątróbeczka. Można ją kochać albo nienawidzić. Większość nienawidzi, ja kocham. Mi naprawdę smakuje i jam jako przysmak a nie jako zwykłe danie. Grunt ją dobrze zrobić. I powiem Wam jak.
Co potrzebujemy :
- trochę mleka
- trochę mąki
- 2-3 cebule
- wątróbka drobiowa (około 0,4 kg)
- sól, pieprz, olej
Jak działamy?
- wątróbkę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki
- wrzucamy ją do mleka i odstawiamy na pół godziny. będzie delikatniejsza i smaczniejsza
- następnie suszymy ją i panierujemy delikatnie w mące
- wątróbkę smażymy około 5 minut na rozgrzanym oleju
- zdejmujemy z patelni i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (aż się zeszkli)
- wrzucamy do cebulki wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy na srednim ogniu jakieś 15-20 minut aż zrobi się sosik a wątróbka będzie miekka.
- można w trakcie duszenia dodać np musztardy - uatrakcyjni i zmieni lekko smak - ale to kwestia gustu
- podajemy. np z ziemniaczkami tłuczonymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz