poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym


blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Bitki wieprzowe - bardzo proste danie. Wygląda na patelnim może średnio, ale jest pyszne. Kruche mięso i pyszne coś ala sos cebulowy. Podawać z kasza lub ziemniaczkami. Do zrobiebia potrzebujemy naprawdę niewiele składników.

Co potrzebujemy?


  • pół kilo męsa wieprzowego (najlepiej schabu)
  • 5-6 cebul (im więcej tym lepiej)
  • pół litra bulionu
  • sól, pieprz, olej
  • liść laurowy, ziele angielskie


Jak robimy bitki wieprzowe w sosie cebulowym?

Mięso kroimy wplasterki 0.5-1 cm i rozbijamy na płasko. Następnie doprawiamy pieprzem.
Cebulę kroimy w piórka.


  1. Mięso obsmażamy chwilkę zeby złapało kolor. odkładamy na talerz.
  2. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę do zeszklenia i układamy na niej bitki. 
  3. Dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego
  4. Podlewamy całość bulionem tak aby przykryć cebulę i dusimy całość godzinę , do półtorej aby mięso zmiękło
  5. Jeśli odparuje za dużo płynu, podlewamy bulionem. 
  6. Bitki gotowe. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz