blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Wołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei...
Co potrzebujemy :
Jak robimy :
zjadlbym.pl
Wołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei...
Co potrzebujemy :
- pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej)
- 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak by zrobić z np półsłodkim?
- bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu)
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mąka
- masło
- 2 cebule
- pół kilo pieczarek
- olej
- sól, pieprz
- Wołowinę kroimy w kostkę (raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni.
- Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu z wodą, łyżka masła i pół łyżeczki tymianku. Odcedzamy.
- Pieczarki kroimy na ćwiartki i rumienimy na maśle.
- Mięso odsączamy od sosu. Na szklankę sosu dodajemy łyżkę mąki i łyżkę masła. Sos zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy.
- Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego.
Smacznie :-))
OdpowiedzUsuńWołowinę lubimy, więc muszę się kiedyś skusić na taką wersję :-)
OdpowiedzUsuńjest pysznie, choć tak jak napisałem - trzeba lubić wytrawne smaki :)
OdpowiedzUsuń