niedziela, 16 sierpnia 2015

Wołowina po burgundzku

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Wołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei...

Co potrzebujemy :


  • pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej)
  • 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak  by zrobić z np półsłodkim?
  • bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu)
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • masło
  • 2 cebule
  • pół kilo pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz


Jak robimy :


  1. Wołowinę kroimy w kostkę (raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni.
  2. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu z wodą, łyżka masła i pół łyżeczki tymianku. Odcedzamy.
  3. Pieczarki kroimy na ćwiartki i rumienimy na maśle.
  4. Mięso odsączamy od sosu. Na szklankę sosu dodajemy łyżkę mąki i łyżkę masła. Sos zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy.
  5. Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego. 


3 komentarze:

  1. Wołowinę lubimy, więc muszę się kiedyś skusić na taką wersję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pysznie, choć tak jak napisałem - trzeba lubić wytrawne smaki :)

    OdpowiedzUsuń