czwartek, 5 listopada 2015

Szarlotka z whisky

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl



Pyszna szarlotka. Dużo lepsza niż tradycyjna. Choć oczywiście to kwestia gustu. Ale równie prosta w przygotowaniu. Do dzieła.

Co potrzebujemy :


  • masło
  • 250 gram mąki
  • 2 żółtka
  • trochę cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • soda oczyszczona
  • 50 gram śmietany 18%
  • 6 dużych jabłek
  • miód
  • brązowy cukier
  • cynamon przyprawa
  • goździki 


Jak robimy :


  1. Mąkę, 100 gram masła, 2 żółtka, 70 gram cukru pudru, śmietanę , łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę sody oczyszczonej mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Gdy już je wyrobimy dzielimy je w proporcjach 2 do 1 i umieszczamy w lodówce. 
  2. Jabłka obieramy i kroimy w duża kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cynamony i 5-6 goździków i podsmażamy około minuty. Dodajemy wtedy jabłka i smażymy aż zaczną puszczać sok
  4. Dodajemy wtedy 2 łyżki miodu i 100 gram cukru brązowego. Smażymy 3-4 minuty.
  5. Dodajemy 60 ml whisky i czekamy aż alkohol odparuje
  6. Całość studzimy a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni
  7. Ciasto rozkładamy w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremce. Całość nakłuwamy widelcem dosyć obficie.
  8. Ciasto wstawiamy 10 na minut do piekarnika.
  9. Gdy ciasto wystygnie rozkładamy na nim jabłka a na nie ścieramy 1/3 ciasta odłożonego wcześniej (na grubej tarce)
  10. Wrzucamy do piekarnika na kolejne 35-40 minut. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz