poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Zupa gulaszowa węgierska

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl


Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie.

Co potrzebujemy :

1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część)
2-3 cebule
smalec (2-3 łyżki)
6 ząbków czosnku
3 łyżki papryki słodkiej w proszku
pomidory w puszce
3 czerwone papryki
bulion warzywny (około 1.5 litra)
liść laurowy
2 marchewki
4 ziemniaki
majeranek
pasta paprykowa węgierska ostra
sól, pieprz

Jak robimy?


  1. Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku
  2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę.
  3. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut
  4. Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy
  5. Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie)
  6. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie. 
  7. 20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki i majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania). 
  8. Gotowe :) 


1 komentarz: