blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Tatar chodził za mną od 2 tygodni, natomiast śledź od kilku dni.. A może tatar ze śledzia? I tak się stało. Poszukiwałem fajnego przepisu i trafiłem na przepis Dominiki Wójciak z Masterchefa. I przyznam jest genialny.. Dawno nie jadłem nic tak pysznego.
Co potrzebujemy?
Jak robimy?
zjadlbym.pl
Tatar chodził za mną od 2 tygodni, natomiast śledź od kilku dni.. A może tatar ze śledzia? I tak się stało. Poszukiwałem fajnego przepisu i trafiłem na przepis Dominiki Wójciak z Masterchefa. I przyznam jest genialny.. Dawno nie jadłem nic tak pysznego.
Co potrzebujemy?
- 4-5 filetów śledzia
- jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde
- 1 czerwona cebula
- łyżeczka chrzanu tartego
- 2-3 małe buraki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem)
- 1 łyżeczka miodu
- kwaśna śmietana (kilka łyżek)
- pieprz, sól
Jak robimy?
- Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Gdy będa gotowe studzimy je, obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki i dodajemy miód i ocet winny (jabłkowy) i doprawiamy do smaku
- Śledzie odmaczamy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny (kilkukrotnie zmieniając wodę) a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym
- Ogórki kroimy na pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę.
- Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę.
- Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków
- Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany.
- Pycha!
Bardzo fajny przepis! :-)
OdpowiedzUsuń