poniedziałek, 20 lipca 2015

Kasza bulgur z warzywami

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl


Danie proste i smaczne. Zrobienie go to tyle co ugotowanie kaszy (choć to akurat chwilkę trwa). Ni to danie główne ni sałatka. Można je modyfikować i dodawać własne ulubione warzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?).

Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie.

Co potrzebujemy?


  • około 250g kaszy bulgur
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka słodkiej kukurydzy złocistej
  • 400 gram pieczarek
  • kostka rosołowa/bulion
  • sól, pieprz
  • łyżka masła


Jak robimy :


  1. Najpierw szykujemy sobie pieczarki. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe). Podsmażamy chwilę na małej ilości oleju/oliwy. Odstawiamy.
  2. Kaszę płuczemy , rozpuszczamy w garnku łyżkę masła, na to wrzucamy kaszę, mieszamy i  dosłownie chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i  następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko podlewamy bulionem delikatnie.
  3. Dorzucamy do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę, mieszamy, przykrywamy garnek ręcznikiem papierowym i następnie pokrywką i zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut. 
  4. Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i gotowe.  Można jeść samo, można dać jako dodatek do mięsa. Ja jem samo bez sosu ale pewnie z jakimś mięsnym lub grzybowym sosem byłoby jeszcze lepsze.


środa, 15 lipca 2015

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl



Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez
dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co?

Zupa doskonała na zimę oraz na kaca.

Co potrzebujemy :

  • fasola np piękny jaś - opakowanie
  • pętko kiełbasy
  • 15-20 dag boczku
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz
  • włoszczyzna
  • kilka ziemniaczków
  • udko na rosół


Jak robimy?


  1. dzień wcześniej moczymy fasolę w wodzie
  2. wrzucamy do zimnej wody udko i gotujemy na niezbyt dużym ogniu do momentu aż puści białko (tzw szumowiny) które zbieramy.
  3. dorzucamy fasole (wypłukaną) , kostkę rosołowa, kilka ziarnek ziela angielskiego i listków laurowych
  4. gotujemy na średnim ogniu aż fasola zmięknie. w razie potrzeby podlewamy wodą
  5. gdy fasola będzie już mięka dorzucamy obraną włoszczyznę (1/3 włoszczyzny można zetrzeć na tarce i w ten sposób wrzuci - zupa będzie gęstsza) oraz ziemniaczki pokrojone w kostkę
  6. doprawiamy majerankiem (obficie)
  7. gdy warzywa i fasola będą miękkie zupa jest gotowa. tutaj trick który można zastosować ale nie trzeba - w zależności czy lubimy zupę w postaci bardziej płynnej lub też bardziej kremowej. Jeśli kremowej - to trochę fasoli wyławiamy i mielimy mikserem na papkę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Skrobia rozpuści się w zupie i ją zagęści. 
  8. Jeeemy. Najlepiej smakuje drugiego dnia.

piątek, 10 lipca 2015

Wątróbka z cebulką

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Pyszna wątróbeczka. Można ją kochać albo nienawidzić. Większość nienawidzi, ja kocham. Mi naprawdę smakuje i jam jako przysmak a nie jako zwykłe danie. Grunt ją dobrze zrobić. I powiem Wam jak.

Co potrzebujemy :


  1. trochę mleka
  2. trochę mąki
  3. 2-3 cebule
  4. wątróbka drobiowa (około 0,4 kg)
  5. sól, pieprz, olej


Jak działamy?


  1. wątróbkę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki
  2. wrzucamy ją do mleka i odstawiamy na pół godziny. będzie delikatniejsza i smaczniejsza
  3. następnie suszymy ją i panierujemy delikatnie w mące
  4. wątróbkę smażymy około 5 minut na rozgrzanym oleju 
  5. zdejmujemy z patelni i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (aż się zeszkli)
  6. wrzucamy do cebulki wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy na srednim ogniu jakieś 15-20 minut aż zrobi się sosik a wątróbka będzie miekka. 
  7. można w trakcie duszenia dodać np musztardy - uatrakcyjni i zmieni lekko smak - ale to kwestia gustu
  8. podajemy. np z ziemniaczkami tłuczonymi



wtorek, 7 lipca 2015

Ośmiornica z ryżem i sosem pomidorowym (ośmirniotto)

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Co potrzebujemy?


  • 1 mrożona ośmiornica
  • 2-3 cebule
  • papryka chilli
  • liśc laurowy, sól, czosnek,
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 torebki ryżu
  • cytryna
  • pietruszka


Co robimy


  1.  Ośmiornicę wrzucamy do garnka, dodajemy 1 dużą cebule w całości, paprykę chilli i kilka listków laurowych oraz łyżka - dwie oliwy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy cebula zrobi się miękka.
  2. Resztę cebuli , czosnek siekamy drobno. Szklimy na oliwie i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy 5-10 minut.
  3. Odcedzamy ośmiornice, czekamy aż się trochę ochłodzi i kroimy na kawałki.
  4. Jakieś 500-700 ml wywaru z ośmiornicy dolewamy do do sosu i czekamy aż zacznie się gotować. Wtedy dodajemy ryż, doprawiamy solą i gotujemy aż ryż zrobi się miękki i wchłonie większość płynu. 
  5. Kiedy ryż z sosem sa gotowe , dodajemy osmiornicę i gotujemy jeszcze kilka minut.
  6. Podajemy z pietruszką i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.

piątek, 3 lipca 2015

Tortilla z kurczakiem na słodko/ostro

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Co potrzebujemy :


  • gotowe kupne tortille
  • pierś z kuraka
  • przyprawy (jakie kto lubi, ja lubię ostro więc mieszanka przypraw ostrych ze Sri Lanki. ale nadadzą się też inne kombinacje - choć założenie jest żeby była lekka ostrość)
  • warzywa (jakie kto lubi - u mnie pomidor i ogórek zielony)
  • sos (to najważniejsze. fajnie z ostrym kurczakiem skomponuje się słodki sos - ja miałem w lodówce orientalny śliwkowy . Myślę że nada też się słodko-ostry chilli. ew jak ktoś chce może zrobić zwykły np czosnkowy czy jogurtowy - skomponuje się z ostrym kurczakiem).


Jak robimy? :


  1. warzywa kroimy w plasterki
  2. kurczaka kroimy na małe kawałeczki, dodajemy 2-3 łyżki oleju i przyprawy.
  3. marynujemy kurczaka pół godziny (choć od biedy można to pominąć) i następnie smażymy na patelni (tłuszczu już nie trzeba dawać)
  4. tortille gotowe kładziemy na suchej patelni i czekamy aż zrobią się gorące
  5. na tortille kładziemy trochę kuraka, warzywa, na to sos i zawijamy
  6. gotowe :) pyszne i szybkie danie . 1-2 takie tortille i jesteśmy pełni

czwartek, 2 lipca 2015

Leczo po węgiersku z kiełbasą

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Co potrzebujemy :


  • 3 papryki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • kiełbasa - zależy jak się lubi - bardziej czy mniej mięsne - ja dałem 3 kawałki (pętka?)
  • papryka ostra i słodka
  • sól pieprz
  • pomidory w puszce lub passata pomidorowa


Jak robimy :


  1. Paprykę kroimy na kawałki 3-4 cm , kiełbasę na półplasterki, cebule w kostkę, cukinie podobnie jak kiełbasę
  2. Podsmażamy kiełbasę aby wytopić tłuszcz i wrzucamy do garnka. 
  3. Na tym tłuszczu smażymy cebulę i również dodajemy do garnka. 
  4. Dorzucamy paprykę i dusimy aż papryka lekko zmięknie.  Doprawiamy papryką słodką i ostrą (na wyczucie ale około 1-2 łyżeczki każdej).
  5. Dorzucamy pomidory/passate i czekamy aż smaki się połączą. Jeśli będzie brakowało "sosu" można lekko podlać wodą.
  6. Sól, pieprz i gotowe. Najlepsze z chlebem (nim wybieramy sos z talerza)

środa, 1 lipca 2015

Krewetki w sosie winno-pietruszkowym

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Co potrzebujemy (na dwie osoby)


  • 50-75 dag mrożonych krewetek - im większe tym lepsze. Najlepiej te ugotowane już żeby się za bardzo w obieranie nie cackać. Koktajlowe raczej się nie nadadzą (choć można spróbować)
  • duża łyżka masła
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • białe wytrawne lub półwytrawne wino do podlania
  • czosnek – 2-3 ząbki (choć dawałem i więcej i było ok)
  • pieprz , sól
  • poszatkowana natka pietruszki – garść
  • bagietka


Jak robimy ?


  1. na  dużej patelni roztopić masło i dodać oliwę – nie spalić!!
  2. jak masło się tylko roztopi natychmiast wrzucić krewetki (rozmrożone, obrane z ogonków i osuszone!)
  3. po chwili dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i obracamy krewetki. chwilę smażymy.
  4. dolewamy wino, około pół szklanki
  5. solimy i pieprzymy i redukujemy powstały sos
  6. jak sos lekko zgęstnieje i się zredukuje wrzucamy pietruszkę, mieszamy i dosłownie po minucie zdejmujemy z ognia
  7. podajemy z bagietką pokrojoną na kawałki, wybieramy nią sosik