wtorek, 30 czerwca 2015

Fasolka po bretońsku

blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Co potrzebujemy


  • 0.5 kg fasoli jaś
  • 2 cebule
  • 2-3 pętka kiełbasy (zależnie czy mięsne czy mniej mięsne danie)
  • trochę boczku / szynki (lepszy boczek ale nie miałem)
  • papryka slodka, ostra, majeranek, sol, pieprz, cząber
  • łyżka lub dwie koncentratu pomidrowego
  • 0.75 litra passaty/przecieru pomidorowego


Jak robimy?


  1. fasolkę moczymy dzień wcześniej w gorącej wodzie, wodę zmieniamy 1-2 razy
  2. kiełbasę kroimy w pół-plasterki, boczek w kostkę, cebule w kostkę
  3. gotujemy fasolkę aż zacznie być miękka (około 2 godzin) na wolnym ogniu
  4. smażymy kiełbasę i boczek, wrzucamy do fasolki
  5. na tłuszczu który się wytopił smażymy cebulkę, wrzucamy do fasolki
  6. gotujemy chwilkę a następnie dodajemy przecier /passatę i doprawiamy (poza sola i pieprzem, to na koniec)
  7. jak już lekko zgęstnieje i przegryzie się dodajemy łyżkę lub dwie przecieru pomidorowego
  8. gotujemy do wybranej konsystencji, dosmaczamy
  9. najlepsze kilka godzin pozniej a wręcz nastepnego dnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz