piątek, 26 czerwca 2015

Tajskie curry warzywno-kurczakowe

Co potrzebujemy :


  • 2x papryka (najlepiej kolorowa)
  • 2x cukinia
  • 1x opakowanie mrożonej fasolki - zielona lub żółta lub po poł opakowania jednej i drugiej
  • opakowanie pasty curry (dowolnej - mi podchodzi ta ale może równie dobrze być innej firmy i koloru - zielona lub czerwona - różnić się będzie mocą)
  • makaron ryżowy opakowanie
  • kurczak pierś 
  • puszka lub półtorej mleka kokosowego
  • olej, przyprawy do smaku (np papryka chilli lub scotch bonnet, pieprz , sól)

Jak działamy?

  1. kurczaka kroimy na małe kawałeczki.
  2. kroimy paprykę i cukinię na kawałki, lepsze większe niż mniejsze (papryka paski, cukinia półksięzyce, fasolki nie trzeba kroić)
  3. rozgrzewamy patelnie z lyzką oleju..
  4. smażymy pastę aż uwolni smak
  5. dorzucamy kurczaka, podsmażamy
  6. następnie zalewamy mlekiem kokosowym
  7. dodajemy paprykę. gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie trochę
  8. dodajemy fasolkę i cukinię.
  9. czekamy aż danie złapię konsystencję sosu (a nie zupy) . 
  10. podajemy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz