Co potrzebujemy?
Jak przygotowujemy?
- makaron tagiatelle (wstążki)
- pierś z kurczaka
- 0,3 kg pieczarek - choć ja lubię więcej - jest bardziej pieczarkowy
- 200 g śmietany 18%
- sos sojowy ciemny grzybowy
- trochę mleka
- sol, pieprz, czerwona papryka słodka w proszku , olej, mąka
Jak przygotowujemy?
- gotujemy makaron al dente
- kurczak w kostkę i marynujemy go godzinę w 2 łyżkach papryki , 2 oleju, 2 sosu sojowego
- pieczarki kroimy na kawałki (lepsze większe bo i tak się mocno skurczą przy smażeniu/duszeniu), podsmażamy na patelni, dorzucamy kurczaka i smażymy
- do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki (do zagęszczenia) i 2-3 łyżki mleka. mieszamy dokładnie
- do smażących się pieczarek i kurczaka wlewamy pół szklanki wody i następnie śmietanę. dokładnie mieszamy i smażymy do uzyskania konsystencji sosu
- doprawiamy do smaku i dorzucamy ugotowany makaron
- gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz