czwartek, 25 czerwca 2015

Tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Co potrzebujemy?


  • makaron tagiatelle (wstążki)
  • pierś z kurczaka 
  • 0,3 kg pieczarek - choć ja lubię więcej - jest bardziej pieczarkowy
  • 200 g śmietany 18%
  • sos sojowy ciemny grzybowy
  • trochę mleka
  •  sol, pieprz, czerwona papryka słodka w proszku , olej, mąka

Jak przygotowujemy?


  1. gotujemy makaron al dente
  2. kurczak w kostkę i marynujemy go godzinę w 2 łyżkach papryki , 2 oleju, 2 sosu sojowego
  3. pieczarki kroimy na kawałki (lepsze większe bo i tak się mocno skurczą przy smażeniu/duszeniu), podsmażamy na patelni, dorzucamy kurczaka i smażymy
  4. do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki (do zagęszczenia) i 2-3 łyżki mleka. mieszamy dokładnie
  5. do smażących się pieczarek i kurczaka wlewamy pół szklanki wody i następnie śmietanę. dokładnie mieszamy i smażymy do uzyskania konsystencji sosu
  6. doprawiamy do smaku i dorzucamy ugotowany makaron
  7. gotowe !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz