środa, 24 czerwca 2015

Galaretka z kurczakiem

Pyszna galareta z kurczaka. Ale można użyć dowolnego mięsa (np golonkę ;)

Co potrzebujemy:


  • kurak (dowolne części choć piersi nie wskazane. ja daję mięso z udek)
  • włoszczyzna
  • groszek z puszki
  • żelatyna

Jak działamy?

  1. robimy klasyczny rosół . im bardziej klarowny tym lepiej
  2. odcedzamy warzywa i mięso od płynu
  3. do gorącego płynu dodajemy żelatynę wg informacji na opakowaniu i dokładnie mieszamy. wegetarianie mogą pokombinować z agarem - ale ja nie próbowałem.
  4. oddzielamy mięso od kości (w przypadku np udek) i dzielimy na małe kawałki
  5. do miseczek wrzucamy mięso, włoszczyznę (w małych kawałkach - choć nie za małych, takich żeby czuć je pod zębem) i zalewamy rosołem z żelatyną
  6. czekamy aż ostygnie (nie wkładać wcześniej do lodówki!)
  7. gdy już ostygło, wkładamy do lodówki aż stężeje i zrobi się galareta
  8. jemy, najlepiej dodając octu. pychota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz