Pyszna galareta z kurczaka. Ale można użyć dowolnego mięsa (np golonkę ;)
Co potrzebujemy:
Jak działamy?
Co potrzebujemy:
- kurak (dowolne części choć piersi nie wskazane. ja daję mięso z udek)
- włoszczyzna
- groszek z puszki
- żelatyna
Jak działamy?
- robimy klasyczny rosół . im bardziej klarowny tym lepiej
- odcedzamy warzywa i mięso od płynu
- do gorącego płynu dodajemy żelatynę wg informacji na opakowaniu i dokładnie mieszamy. wegetarianie mogą pokombinować z agarem - ale ja nie próbowałem.
- oddzielamy mięso od kości (w przypadku np udek) i dzielimy na małe kawałki
- do miseczek wrzucamy mięso, włoszczyznę (w małych kawałkach - choć nie za małych, takich żeby czuć je pod zębem) i zalewamy rosołem z żelatyną
- czekamy aż ostygnie (nie wkładać wcześniej do lodówki!)
- gdy już ostygło, wkładamy do lodówki aż stężeje i zrobi się galareta
- jemy, najlepiej dodając octu. pychota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz